Ikke alle får rettferdighet

Ikke alle drapsofre får rettferdighet. Ikke alle familier får noen gang fred. Magnus Ellingsen fra Slåtthaug i Bergen er en av dem som aldri kom hjem. Drapet er fortsatt uløst.

Av Monika N. Yndestad • Foto er hentet fra boken Drapsmysterier i Bergensområdet

Magnus-saken1Første halvdel av 1960-tallet er Magnus Ellingsen en kjent skikkelse i Nesttun-området. Magnus er det som på den tiden blir kalt tilbakestående. Han er på mange måter en glad gutt som finner glede i små ting. Han leser mye, og han husker bilnumrene på alle bussene i området. De faste sjåførene husker han også navnene på.

Magnus vokser opp i Slåtthaugveien, der familien på fire har en enebolig. Familien er svært sammensveiset. Et bilde fra den gang viser Magnus kledd i strikkejakke. Han ser rett i kameraet, men er forsiktig med å smile selv om kameraet fanger opp et lykkelig øyeblikk. Han er sammen med familien. Stuebordet er dekket med hvitt servise. Mor Astrid og lillesøster Aud er de som smiler bredest mot kameraet, lillesøsteren har pyntet seg med perlehalsbånd. På den andre siden av Magnus sitter faren Hans i rutete skjorte.

Magnus-saken2.jpg

Vinteren 1965/1966 er Magnus blitt førti år. Han jobber som løpergutt hos Erling Monsens bilverksted på Nesttun, og blir slik kjent med mange i bygden. På fritiden går han mye på ski. Magnus blir ofte sett med skiene på ryggen mens han skynder seg for å nå toget til Trengereid. Da snakker han gjerne med seg selv. Hjemover går han over Gulfjellet. I fjellheimen blir den vennlige mannen kjent med andre skigåere.

I februar dør moren Astrid. Det blir begynnelsen på en tung periode for den vesle familien. Likevel er det ingen som forestiller seg hvor ille det skal bli.

Magnus pakker skiene bort da våren kommer. Midt i sorgen gleder han seg til at hverdagskjøringen på Nesttunbanen skal begynne. For vår betyr travsport. Magnus pleier å være tilstede på traverbanen hver eneste uke. Han samler på bilder av hester og kusker og han følger godt med på løpene.

Fredag 29. april 1966 er det klart for årets første hverdagskjøring. Og Magnus er like klar. Han bryr seg ikke om at det regner og blåser, og stiller som en av rundt 1000 tilskuere. Det er ni starter og tilskuerne kjøper bonger for til sammen 96.493 kroner. Magnus også. Han spiller alltid for det samme beløpet; to kroner. Han har sin faste ståplass på tribunen og han noterer flittig i programmet sitt.

Så hører folk som står rundt Magnus at han jubler. V5-potten er denne kvelden på drøye fire tusen kroner, og det at han jubler uhemmet vekker oppsikt. Kan han ha tatt potten? Det kan se ut som om noen tror det. De som ikke kjenner Magnus vet ikke at han jubler høyt bare han vinner tilbake de to kronene han har satset.

Straks løpene er over, begynner Magnus på hjemveien. Klokken nærmer seg ti om kvelden. I Fanaveien blir han tilsnakket av en ukjent mann, kledd i frakk. Hva mannen sier til Magnus er det ingen som vet, men han er tydelig blitt skremt av noe. Magnus skynder seg videre hjemover, og han passerer politistasjonen uten å be om hjelp. Det ligger i Magnus sin natur å heller søke hjem til faren sin.

På veien treffer han kjente.

– Hva er det med deg da, Magnus? spør de.

Magnus bare brummer noe til svar. Han ser oppkavet og redd ut, og ligner ikke seg selv. Men nå er han snart hjemme. Det tar bare noen minutter å gå det siste stykket, som er en avsidesliggende sti.

Han kommer aldri hjem. Magnus blir angrepet bakfra og slått mot et piggtrådgjerde. Han kjemper seg løs, men den ukjente ransmannen angriper på nytt. Magnus ender på rygg i en liten myrbekk. Her blir han først sparket og trampet på. Så fraranet lommeboken. Magnus kan se hjem da han mister bevisstheten.

Det er så vidt han klarer å karre seg hjem da han kommer til seg selv. Hodet er dekket av merker etter slag og spark. Underkjeven er brukket. Enda verre er skadene i brystet. Magnus blir innlagt på Haukeland sykehus, der han kjemper for livet.

Da politiet undersøker åstedet finner de eiendelene til Magnus strødd over et større område. Luen ligger et sted, en rem fra fotoapparatet et annet sted. Selve apparatet ligger også slengt i terrenget. Bare lommeboken er borte. Flere vitner melder seg, blant annet en person som så Magnus sin kamp for livet, men som ikke grep inn fordi han trodde det var et oppgjør mellom to fylliker.

På sykehuset blir Magnus stadig dårligere. Tre uker etter overfallet gir kroppen tapt. Om kvelden 20. mai dør Magnus Ellingsen av skadene. Den vennlige sjelen er ikke mer. «Alle på Nesttun kjente Magnus Ellingsen og han var avholdt som få, som det gode og snille mennesket han var,» står det i avisenes minneord.

Den sønderknuste faren får ikke fred i sinnet. Politiet kommer ingen vei. Det eneste de vet med sikkerhet er at gjerningsmannen var stor og kraftig. Trolig rundt 180 centimeter høy, det samme som Magnus. Faren Hans bestemmer seg for å holde vakt selv. Han er tidligere verksmester og en belest mann, og han vet at gjerningsmenn ofte kommer tilbake til åstedet for å forvisse seg om at de ikke har etterlatt seg spor.

I flere netter sitter han vakt på åstedet. Men ingen kommer.

Det nærmeste familien kommer et svar er at en ungdom først tilstår, bare for å trekke tilståelsen tilbake dagen etter. Snart er det ingen som lenger stiller spørsmål om Magnus. Familien forsøker to år senere å få etterforskningen gjenopptatt, men får nei av Justisdepartementet. Begrunnelsen er at saksmappen ikke er komplett. Samme vår dør også Hans Ellingsen. Mannen som i løpet av få måneder mistet både kone og sønn, får en knekk han aldri kommer over.

Magnus-saken er fortsatt uløst. Etterforskningsdokumentene er heller aldri funnet.

Historien om Magnus er en av 25 drapsmysterier som belyses i Drapsmysterier fra Bergensområdet. Dette er en forkortet versjon.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s