Bokanmeldelse: En sympatisk purk

B.Bottolvs_Med-ansikt-mot-dødenBJØRN BOTTOLVS

Med ansikt mot døden

Kriminalroman

 

En sympatisk purk

For å si det på bergensk: Bjørn Bottolvs tiende krimbok om gatepurken Jo Kaasa er knall i padden.

For om det sies at alle gode ting er tre, så er tallet ti for Bottolvs del. Allerede i første setning er blålysene på, og forfatteren slipper aldri gasspedalen. Med ansikt mot døden har et driv og tempo som gjør den vanskelig å legge fra seg. Forfatteren har et godt språk og strålende dialoger.

Det er i Oslo det skjer. Jo Kaasa og makkeren Kaisa Riitta Sara finner et nakent mannslik i et båtnaust ved Bogstadvannet. På brystet til den døde er det plassert et telys. Den ukjente mannen må ha ligget død i naustet i flere dager. Da politiet sokner i vannet finner de også liket av en død kvinne.

Likfunnene er bare opptakten i denne svært autentiske politiromanen. Forfatteren er selv pensjonert førstebetjent, og det vises på boksidene. Bottolvs skildrer en virkelighet fra gaten de færreste har kjennskap til og skaper gjennom det et persongalleri som skiller seg ut.

Det gjelder ikke bare denne boken. Jeg har fulgt Bjørn Bottolvs forfatterskap siden debuten i 1999, og bøkene hans ble raskt blant mine favoritter fordi de oppleves som så realistiske. Synsvinkelen er gjennomgående gatens. Jo Kaasa sliter ikke ut møterommene på politihuset. Han har knapt nok tid til annet enn å skrive rapporter før det må kjøres blått igjen.

Det blir spenning av slikt. Mye spenning. Jeg er allerede begynt å glede meg til den neste. For som det også sies i boken: Jo Kaasa er en sympatisk purk. Det er forresten forfatteren også.

Monika N. Yndestad 17.11.2018

 

 

 

1 tanke på “Bokanmeldelse: En sympatisk purk

  1. Jeg elsker bøkene til Bjørn Bottolvs og jeg er enig med deg i at denne er det skikkelig driv i.
    Det ble noen veldig sene netter før jeg klarte å legge boken fra meg og slukke lyset. Men det hjalp jo ikke, jeg ble liggende å tenke på hva som ville skje fremover. Jeg gleder meg også til den neste bok kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s